Is Chevrolet de uitvinder van de SUV?

Op zeker twee websites staat te lezen: ":... De uitvinder van dit model voertuig is echter Chevrolet, die in 1936 de Suburban op de markt bracht."

Er zijn diverse fabrikanten die beweren de uitvinder van de SUV te zijn. Kunnen we uitvinden wie nou echt de eerste was?
Willy's Wagon, naast Jeep Cj5


De Suburban was het volgens ons in ieder geval niet. De aanduiding Suburban werd indertijd  amelijk door diverse autofabrikanten gebruikt om een ruime wagon aan te duiden, gebouwd op het chassis van een pickup. Dodge(Westchester) Studebaker, Nash en Plymouth , maar natuurlijk ook Chevrolet en GMC maakten dergelijke wagens volgens de "Standard Catalog of American Light Trucks" en Wilkipedia. Het was te vergelijken met de Engelse "Shooting brake". Tegenwoordig gaan we er ook wel vanuit dat een SUV beschikt over een vorm van vierwielaandrijving, de Chevrolet Suburban kreeg vierwielaandrijving in 1957 als fabrieksoptie. Een andere "Suv"-voorvader, de Willy's Wagon, had dit al sinds 1946 en Landrover bracht al een ruime stationwagon met vierwielaandrijving uit in 1948. Jeep-liefhebbers beweren dat Jeep wel driemaal de uitvinder van de SUV is: in 1947 eerdergenoemde Wagon, in 1963de Wagoneer uit 1962 en in 1984 werd met de compacte XJ-Cherokee de SUV opnieuw uitgevonden. 


De Suburban is, natuurlijk wel de grootste van de veelverkochte SUV's. Hij was altijd heel populair bij de Amerikaanse politie, reddingsdiensten, boeren en jagers. We zagen 'm graag in films en op tv. Daarom is het niet van belang of de suburban de eerste SUV was. Hij was wel de bekendste en daarom verdient deze krasse 75-jarige wel een verjaardagsfeestje!
Suburban in de tv-serie "Rescue me"