Boekenplank: Automobiles Lost & Found, Michael E. Ware

De volledige titel is: ”Automobiles Lost & Found: Extraordinary Stories of Long-Lost Cars Rediscovered ”
Op vakantie in Engeland konden we’t niet laten: het museum van uitgever “Haynes” in Sparkford. De plek waar veel onze trouwe werkplaatshandboeken vandaan komen en een bijzonder mooie autocollectie met 400 bijzondere auto’s van voor 1900 tot nu . Er is natuurlijk ook een museumwinkel en daar staan natuurlijk ook de meeste van deze boeken te koop. Naast de werkplaatshandboeken geeft deze uitgever ook mooie Boeken uit over de historie van het automobiel in zeer ruime zin. Dit boek is een uitgave van 2008 en geschreven door Michael E. Ware. Deze schrijver is heel bekend als de voormalige conservator van het automuseum in Beaulieu, beroemd als de uitvinder van de “Autojumble” en is als schrijver van rubrieken als: “ Discovered” in “Classic cars” of “Lost & found” in “Classic & Sportscars al jaren bezig met het beschrijven van bijzondere vondsten.
Het mooi uitgegeven boek staat vol met de geschiedenis van deze vondsten door de jaren heen, en omdat Michael al in 1956 als autosportfotograaf is begonnen heeft hij vaak nog foto’s van de gevonden auto’s uit de tijd dat ze nog op het circuit reden. Ook heeft Michael een grote interesse in de historie van deze auto’s. Voor zover die te achterhalen is, levert dat vaak fantastische verhalen op. Zo kun je in dit boek lezen over excentrieke verzamelaars die hun auto’s in de balzaal van grote landhuizen verstoppen, chassis die uit tuinvijvers worden gevist, auto’s achter stenen muurtjes en in mestvaalten. Er zijn aparte hoofdstukken over verzamelaars en(soms vergeten) collecties, locaties en oude sloperijen. Zeer boeiend is het hoofdstuk over de auto’s van voor 1918(gezonken in een meer, vijver of als schuilkelder) en het hoofdstuk van 1919 tot 1939. Voor de Austin-liefhebber zijn er hoofdstukken over teruggevonden bijzondere Austin Sevens en een hoofdstuk over Rolls Royce verhaalt over hoe deze auto’s op eilanden verzeild raakten of (bijvoorbeeld) als locomotief hun jaren sleten!  Het hoofdstuk over classic cars is wat algemener, maar de verbazing slaat weer toe bij de verhalen over mijnheer Murad en zijn rubbergeveerde auto of de rode Dellow-sportwagentjes waarmee melkmachinereparateurs de boer op gingen. Het hoofdstuk over MG gaat onder andere over MG’s op stoom en een MGA die als rattenwoning dient. “Racing cars” gaat over het leven na de race waarbij wagens worden verbouwd, verkocht, op zolders opgeslagen en in heggen teruggevonden. Het laatste hoofdstuk heet “beyond belief” en dat is inderdaad niet te geloven.
Het boek is heel prettig leesbaar, hoewel de opzet soms wat chaotisch is. Het is jammer dat de verhalen over de verschillende auto’s binnen de hoofdstukken wat door elkaar lopen, maar de verhalen zijn zo leuk dat het het leest alsof je naar een dierbare, licht verstrooide oude oom luistert die spannende verhalen uit zijn verleden vertelt. Het boek staat dan ook nog eens vol met zeer bijzondere foto’s. Kortom, een boek dat bij de liefhebber van oude voertuigen en autogeschiedenis niet mag ontbreken en mij in ieder geval alweer vele uren lees en kijkplezier heeft bezorgd!   
”Automobiles Lost & Found: Extraordinary Stories of Long-Lost Cars Rediscovered ” MichaeI E.Ware. ISBN 9781844254385 Verkrijgbaar via: www.Haynes.co.uk of de bekende autoboekhandels