Boekenplank: “Origineel Nederlands, 500 overlevende klassiekers 1946-1977”

De landelijke kentekenregistratie, zoals we die nu kennen, bestaat dit jaar 60 jaar. Om dit te vieren heeft de RDW aan autojournalist Ton Lohman gevraagd om een boek te maken waarin een selectie van overlevende origineel Nederlandse auto’s te zien is.Het resultaat is een boekje dat op de eerste blik lijkt op een overzicht zoals er al zoveel zijn. Maar als je’t boekje beter bekijkt, kun je er allereerst veel bekende clubauto’s vinden.

Tot mijn grote genoegen vond ik zelfs mijn eigen Wolseley 18/85 op de allerlaatste pagina. Er staan nog veel meer auto’s die we van evenementen kennen, maar dat moet u zelf maar nabladeren. Dat nabladeren is het leukste van dit boek. Je ontdekt gaandeweg allerhande interessante auto’s. Ook staan er achter de “datum eerste afgifte” sterretjes waaraan je kan zien hoe lang de auto in bezit is. Natuurlijk horen achter mijn Wolseley drie sterretjes, maar er zal wel eens iets zijn misgegaan bij de registratie. Het valt op dat er ook best wat auto’s zijn die vier sterretjes hebben. Dan heeft de trotse eigenaar zijn trouwe voertuig al 30 jaar of langer op zijn naam staan.

Natuurlijk moet je in dit boek niet alleen de clubauto’s opzoeken. Het is zo’n fraaie verzameling van auto’s die in de loop der jaren op de Nederlandse wegen te vinden waren dat je alle pagina’s stuk voor stuk doorneemt. De teksten bij de auto’s zijn wat korte en algemeen, maar dat is heel begrijpelijk vanwege de opzet van het boek. Ik zou het ook leuk gevonden hebben iets te lezen over de geschiedenis en eigenaren van specifieke auto’s, maar dat zal vanuit privacy-overwegingen of tijdgebrek niet mogelijk zijn geweest.

In het voorwoord en de inleiding wordt een beknopte geschiedenis van het Nederlandse kenteken gegeven. Het is bijvoorbeeld leuk om te weten dat het eerste landelijke kenteken ND-00-01 was, voor een Ford Taunus en dat het oudste nog rijdende nummer ND-00-07 op een MG TD van 4 januari 1951 zit.Een leuk nazoekboek dus, dat bij geen enkele verzamelaar hoeft te ontbreken.

Het boek is te vinden bij de betere boekhandel of online: uitgeverij Elmar 2011


ISBN978 90389 20382