Een club voor de Jeep Wagoneer, Cherokee en Pickups: Dutch Full Size Jeep Owners in Nederland

Aan het formaat van de Full size Jeeps kan het niet liggen. Deze Jeeps zijn groot genoeg. Toch blijft de omvang van deze Dutch Full Size Jeep Owners club gezellig beperkt. Het is gewoon een eenvoudige nieuwsgroep op internet. Er is geen bestuur, geen clubblad en ook geen contributie. Toch zijn er 110 leden, met waarschijnlijk minstens evenveel auto's en jaarlijks zijn de leden te vinden op evenementen.
Lid worden kan heel eenvoudig door deze link naar de nieuwsgroep op http://groups.yahoo.com/group/dfsjo/ te volgen.
U moet wel een Yahoo-userid hebben of aanmaken. Vanwege mogelijke spamoverlast moet de moderator uw aanvraag daarna nog even accorderen, maar dan kunt u heel eenvoudig meepraten over uw Full size Jeep.

Jaarlijks doen de Dutch Full Size Jeep owners mee met de Classic Chrysler meeting die elk jaar op een andere plaats wordt gehouden. Zo waren ze al een keer te gast bij Hans Bezemer, Wagonmasters en het fraaie museum van Louwman.

Een full size Jeep is natuurlijk wel iets anders dan de veel bekendere Wranglers en Cj's, die ook door Jeep gemaakt werden. Full size Jeeps zijn 2 or 4wielaangedreven Jeeps, waarvan de wielbasis minstens 109 inches is en maximaal 132inches, en met een spoorbreedte van niet minder dan 63 inches en maximaal 57. Dat betekent volgens de International Full size Jeep Association dat de volgende Jeeps als Full size worden aangemerkt: Cherokee van 1974-1984, Wagoneer van 1963-1983, Grand Wagoneer van 1984-199, Gladiator and J-series pickup van1963-1987 en de militaire versie, de M-715. 
Een Full size Jeep is wel een degelijke 4x4, maar vanwege het luxere karakter van deze wagens is de DFSJO in tegenstelling tot de meeste Jeepclubs meer een klassiekerclub in plaats van een modderclub. Er wordt gewoon weinig offroad gereden. Toerritjes en gezellige leuterbijeenkomsten zijn meer in trek. Bij die bijeenkomsten zijn altijd wel fraai gerestaureerde en gekoesterde exemplaren te zien, naast dagelijks gebruikte liefhebberswagens.
Zo'n Full Size Jeep is natuurlijk ook zeer geschikt om een fraaie klassiekercaravan te trekken of een lange vakantierit te maken.

De nieuwsgroep is opgericht in 2002. Hier worden Jeepbelevenissen uitgewisseld, maar er wordt ook overlegd over technische problemen. Er zijn diverse leden die veel ervaring hebben met het rijdbaar houden of restaureren van deze Jeeps.

Er is een grote variatie in uitvoeringen binnen deze Jeeps te zien. Zet drie FSJ's naast elkaar en u ziet direct drie verschillende grilles. Zelfs de breedte van de auto's verschilt, zoals hier in het midden een "Wide body" Cherokee laat zien.
 Zelfs de vorm van de koplampen verschilt, bumpers bestaan uit een geheel of uit drie delen.
Motoren variëren ook naar bouwjaar en uitvoering: Er zijn Kaiser, Buick en AMC motoren onder de motorkap te vinden. De meest populaire motoren zijn V8-modellen, maar de fraaie klassieke zescylinder ljjnmotoren lopen zijdezacht.

Hier nog eens de volledige link: http://groups.yahoo.com/group/dfsjo/