Jeepplezier met Jeep Academy

Wie gaat er eerst?

Er zijn veel 4x4 clubs in Nederland en ze worden veelal aangeduid als "Jeepclub", maar er is natuurlijk maar één echte "Jeep" en dat is die waar "Jeep" op staat!
Een club die zich inzet voor de liefhebbers van deze auto's is de Jeepclub Nederland. Dit is een actieve club, die een uitgebreid jaarprogramma presenteert met ritten, weekenden, een startersdag en "Jeep Academy". Deze Jeepclub heeft ook een actief  JeepForum.nl. Wij maakten onlangs een Jeep Academy mee en dat beviel erg goed.


Van opgebouwde Wrangler  en CJ7 tot bijna standaard Cj5
De deelnemers meldden zich aan de start in Jeeps van zeer uiteenlopende bouwjaren en modellen.Er waren standaard Jeeps en stevig gemodificeerde Jeeps. Er waren Wranglers van het eerste Yj model tot aan de nieuwste Diesel JK , maar ook CJ-modellen, van onze CJ5 uit 1957 tot CJ7 uit de tachtiger jaren. De Suv's waren er in de vorm van luxe Cherokees en Grand Cherokees.
De voornaamste overeenkomst was natuurlijk dat de berijders van al dit fraais stonden te popelen om hun terreinvaardigheid op de bevroren grond van het Overloonse circuit te testen.
Gewoon naar beneden...
Bij veel offroadclubs wordt dan blij de poort geopend voor de ingeschreven deelnemers, zodat men vrij is het terrein te verkennen. Vaak zijn daar dan wat routes van verschillende moeilijkheidsgraden uitgezet.

Bij de Jeepacademy worden ook dergelijke routes uitgezet, maar de deelnemers worden in kleine groepjes verdeeld. Met zo'n groepje van ongeveer vijf deelnemers gaat dan altijd een Marshall mee, die de groep begeleidt en de route kent. Dat heeft diverse voordelen: de Marshall stimuleert de deelnemer obstakels te nemen die de beginner waarschijnlijk nooit zelf zou uitproberen, maar tegelijk houdt de Marshall ook de veiligheid van de deelnemers en auto's in de gaten. Natuurlijk blijft de bestuurder zelf verantwoordelijk voor zijn veiligheid en gedrag, maar deze opzet voorkomt dat deelnemers hinderlijk gaan "Crossen" of zich zonder meer in een diep gat storten. Het rijden in kleine groepjes werkt natuurlijk ook de gezelligheid, onderlinge hulp en overleg in de hand.
Ook gebroken ijs is glad. Het sleeplint ligt al klaar..

Natuurlijk liep iedereen wel een keer vast en dan werd er goed overlegd over de beste manier om de auto weer los te krijgen. Vaak was het voldoende om met zijn allen de Jeep weer vlot te duwen, maar soms was een sleeplint of lier nodig. Allemaal leuk en leerzaam.


De inzet van de Marshalls en het verdelen van de deelnemers in groepjes is volgens mij dan ook een bijzonder goed idee dat andere 4x4 clubs best als voorbeeld zouden kunnen nemen. Nieuwe deelnemers krijgen zo op een prettige introductie in de club en de mooie hobby van het terreinrijden.
Kortom, het was een geslaagde zondag en een aanrader voor iedereen die eens wat meer met zijn Jeep wil doen dan het gebruikelijke "Kerb Crawling" in het winkelcentrum.

Meer weten of zelf ook doen? Jeepclub.nl

De Marshall als Spotter.